De bandleden

Kees van der Loo

Zanger van de band, geboren en getogen in ‘s-Hertogenbosch.

Mede oprichter van West Virginian Railroad in 1974 en oudste lid van de originele bezetting.
Speelt slaggitaar en mondharmonica.

Houd van pure country music van o.a. Merle Haggard, Marty Robbins, Waylon Jennings, Tompall Glaser Vern Gosdin e.v.a. natuurlijk ook uit de jongere generatie, Dale Watson. Toby Keith etc.

Vriendschappen in America zorgden voor samenwerking met producers en musici uit o.a. Nashville waardoor tot nu 9 prima Cd’s zijn afgeleverd.  

Kees speelt ook mondharmonica op een groot aantal Brabantse Cd’s en schrijft eigen songs welke in het bandrepertoire te horen zijn.

Geert de Ruiter

Begon met muziek op 4 jarige leeftijd met orgelspelen, dat was snel gekozen aangezien we thuis een orgelwinkel hadden, hierdoor ook in contact gekomen met Henri Versfeld onze steel gitarist, waar thuis nog wel eens een liedje werd gespeeld op een bij ons gekocht orgel.
In 1982 werd rondom Henri een bandje (Future) gevormd waarvoor ik gevraagd werd om te komen keyboarden.
In 1986 zijn we als vrienden uit elkaar gegaan.

Na wat omzwervingen wordt ik in 1995 wederom door Henri gevraagd om te komen spelen in een nieuwe country band (dust ’n bones).
Hierin groeide mijn liefde voor country music, als vervolg ben ik in 1999 bij Country Feeling gaan spelen met Henri.

Tegenwoordig bij West Virginian Railroad, en still keep on countrying.

Toetsen spelen doe ik op gevoel, wellicht dat ik daarom het meest heb met ballads echter een solo ga ik ook niet uit de weg, ik improviseer graag maar wil altijd wel proberen het origineel zo dicht mogelijk te benaderen.

Mijn grote voorbeeld op toetsen is Greg Phillinganes, ook Live concerten van Dire Straits, ELO en gitaarsolo’s van Vince Gill kun je me voor wakker maken.

Bart Roeters

Bassist van de band, 55 jaar en geboren in ’s-Hertogenbosch.
Opgegroeid in een familie waar muziek centraal stond.

Ik maak en ben bezig met muziek vanaf mijn 9e jaar en na een wisseling van instrument bespeel ik nu 3 jaar de basgitaar.

De lage tonen van de basgitaar die de muziek aanvullen zijn niet voor iedere luisteraar altijd direct opvallend maar een belangrijk ingrediënt voor bijna ieder nummer, samen met de drummer de basis leggen voor een solide country song. 
Als bassist ben je diegene die harmonie brengt in het geheel en dit spreekt mij erg aan.

Mijn muzieksmaak is breed en  kent ook van jongs af aan een liefde voor country music, al heel vroeg lag o.a. Johnny Cash op de draaitafel.

Een echte voorkeur voor een bepaalde stroming binnen de countrymuziek heb ik niet, als het maar puur is, omdat iedere song een eigen uitdaging geeft om de juiste sound te creëren.

Henri Versfeld 

Steelgitaar en sologitaar  Geboren in Wijk en Aalburg  3-6-1968
Begon met gitaar in 1980, les van overbuurjongen Gerrit Blankers.

Op 15 jarige leeftijd gitarist in eerste band coverband “Future” met o.a. Geert de Ruiter.(toetsen)1987: 2e band, slaggitarist bij “Green River” samen met Gerrit Blankers; CCR covers en eigen werk in CCR stijl.

Begin jaren 90 als solo gitarist bij “Richard and the Local Heroes”: Rolling Stones coverband en een studioproject genaamd “Just fort he Fun” met muzikanten uit de omgeving.

In 1994 met enkele oud-bandleden van “Richard and the Local Heroes” aan de slag met mijn eerste countryband ”Dust & Bones” o.a. ook weer met Geert de Ruiter. 1 demo cd gemaakt.

In 1995 begonnen met pedalsteel lessen bij Harrie Brekelmans.
Na “Dust & Bones in 1996  aan de slag als  pedalsteelgitarist bij “Blue Desert” en later als pedalsteelgitarist bij “Country Feeling” 1998 tot 2001, ook weer met Geert de Ruiter op toetsen.

Van 2001 tot en met 2018 als gitarist bij coverband “Under Influence” en vanaf 2008/ heden actief als pedalsteelgitarist bij “West Virginian Railroad”: vanaf 2020 weer herenigd met Geert de Ruiter als toetsenman!

Bennie van den Berg

Drummer van de band, geboren in Griendsveen Leerde zichzelf drummen eind jaren 60.

Begon bij de beatband Dusty, daarna een aantal jaren bij de symfonische rockband, Slingerland uit Limburg.
Repeteerde met musici wat later Doe Maar werd.

Kwam via omwegen terecht bij de country muziek, begonnen bij The Oklahoma heartbreakers, daarna vele jaren bij Misty Blue o.a. Roy Schenkhuizen die later naar Major Dundee band ging.

Na zijn vertrek is die band van naam veranderd in Blue Velvet.
Bennie werd verschillende keren gevraagd als invaller bij ziekte etc.
Tegenwoordig zeker al 15 jaar de drummer bij West Virginian Railroad.

Remon van den Hout  

Gitarist in de band. Geboren in ‘s-Hertogenbosch.
Na een eerste periode alleen gitaar te hebben gespeeld merkte hij dat hij het ook steeds leuker vond om te zingen.
Bij het eerste optreden waren dat slechts een paar coupletten van I walk the line.
Hij was daar zo enthousiast over dat hij nu zangles heeft en de vocals verder wil uitbreiden.

Zijn liefde voor de country muziek gaat al ver terug.
Dat kan ook niet anders met ouders die aan linedancen deden en een oom die de Zanger is van West Virginian Railroad.

In 2004 ben ik voor mijn afstudeerstage in Nashville geweest (en daarna nog vele malen terug geweest) en dat heeft tevens de liefde voor het country genre vergroot.
Van jongs af aan speel ik gitaar en heb ik gitaarles gehad.
Daarnaast maakte ik muziek met mijn vader en Kees.
Dat was heel leuk en toen er een plek in de band vrij kwam nam ik die graag in.

Naast de bekende grootheden als Willie Nelson, Waylon Jennings en Alan Jackson is een van mijn grote helden John Prine.
Daarnaast vind ik het ook heel leuk om bij optredens en vakanties nog niet bekende artiesten te ontdekken. Enkele favorieten daarvan zijn Jarrod Dickenson en Bill Bynum.

 

Hoe West Virginian Railroad is ontstaan

Ergens in 1974 ontmoeten Kees van der Loo, Willem Bruens elkaar in een café in ‘s-Hertogenbosch.

Willem, onder de indruk van de westcoastsound van the Eagles, Poco, Byrds en Kees als bewonderaar van Waylon Jennings, Merle Haggard en Marty Robbins, raken in gesprek.
Al snel groeit het plan om met de beschikbare instrumenten samen te komen en de interesse voor countrymuziek te delen in bandvorm.
Bij het repeteren blijkt dat naast zang, gitaar, mondharmonica en dobro er meer nodig is om de sound die ze neer willen zetten te bereiken en dus worden een drummer en basgitarist gezocht en gevonden.
Peter koopt een peda steelgitaar en begint te oefenen, zonder de juiste stemming te weten.
Daar komt hij weken later achter, als hij een studieboek weet te bemachtigen. Eén van de eerste songs was de John Denverhit “Country Roads, Take Me Home, West Virginia” en terwijl de trein voorbijkwam tijdens de repetitie ontstond de naam van de band.

Een lange naam, maar wel één die blijft hangen, ” aldus Kees, die ook nog uitlegt dat er door de jaren heen diverse verbasteringen waren: de Rolreeds, de Virginia Boys, de Virginiaas van de West, Railroad Virgins en de West-Friese Railroad, om er zo maar eens wat te noemen.

In die tijd trad Colt 45 – één van de Nederlandse toppers – op in Countryclub De Schaapskooi te Odiliapeel en daar mocht WVR voor het eerst haar kunnen laten horen.
Enthousiast werd gereageerd en – voilà het eerste contract stond: Voorprogramma van Patsy Montana (1 miljoen singles van “I Want To Be A Cowboys Sweetheart”) in De Schaapskooi.

WVR begint nu te werken aan uitbreiding en variatie van het repertoire en krijgt ook versterking van steeler Bob Beugeling, die al over de nodige ervaring beschikt.
Een periode van veel plezier, de eerste fanclub, optredens in de grotten van Valkenburg, uitgeroepen tot beste groep door de toenmalige European Country Music Asso-ciation.

De eerste LP…

Na diverse opnames op cassette (“Songs We Like”) etc., besluit de band in 1984 de studio in te gaan voor de opnames van de LP “The Way We Are
Het album wordt opgenomen bij MMP van Tom Masseurs (voormalige Tumbleweeds) en wat bijzonder is, met publiek.
Het applaus wordt bij nader inzien niet op de plaat gemixt, maar het is dus eigenlijk een live album waarop de sprankeling en live dynamiek goed hoorbaar zijn.
De presentatie vindt plaats in Den Helder, waarbij WVR tevens de muzikale begeleiding verzorgt voor Freddy Fender.
Het album wordt goed ontvangen en reacties zelfs uit Canada (Mercy Bross) en Texas blijven niet uit.

Graag geziene gast is de WVR in Duitsland en Belgié op diverse Amerikaanse legerbases, zowel in de officiers- als de manschappenclubs.

Nog meer Amerikaanse gasten…

WVR speelt o.a. met Maurice Anderson (steelgitarist en voorzitter van de American Steelguitar Association), Marcy Nokoni (Canada) en Sammy Rose (Canada).
Als de band in 1989 Lucille Starr begeleidt op het Floralia Festival heeft dit directe gevolgen, want hierdoor ontstaat het contact tussen WVR-geluidsman Geert en engineer/producer Gene Rice, die o.a. verantwoordelijk is voor de eerste Alabama hits in Nashville.
Geert gaat ervaring opdoen in de Reflections Studios in Nashville en komt terug met een berg vakmanschap.
Toevallig is op dat tijdstip Flaco Jimenez in Nederland en met behulp van – en bemiddeling door – Cor Sanne is Flaco te horen op dat album Gene, hetgeen leuke samenwerkingen tot gevolg heeft.
Eind van het jaar wordt een nieuw CD-project gestart met Gene Rice als producer.

In de daarop volgende jaren begeleidt WVR o.a. Freddy Fender, Lucille Starr, Benny Berry, Tony Martin, Candee Land, Tompall Glaser, Billy Walker, Dyanne Jordan en uit eigen land Toni Willé en Sandra Vanreys.
Verder staan zij in shows met Don Williams, David Allan Coe, Bobby Bare e.v.a. Waylon begint zijn carrière bij WVR

Thema-avonden…

WVR organiseert verschillende thema-avonden met als doel countrymuziek bij een breder luisterpubliek populair te maken.
In verschillende theaters worden door de jaren heen steeds weer nieuwe shows gebracht.
In “On Tour” worden verschillende belangrijke Amerikaanse plaatsen bezongen en ook de “History Of Country Music” is een staaltje van goed uitgezocht en gebalanceerd materiaal, wat tot leuke avonden leidt.
De shows worden steeds met eigen middelen (decor, kleding, licht etc.) gemaakt, zonder hulp van diverse media en sponsoring, iets wat tegenwoordig haast ondenkbaar is.

Nog meer CD’s…

In totaal maakte WVR tot nu toe 8 Cd’s en ‘n verzamelalbum.
Omdat kwaliteit en purisme hoog in het vaandel staan wordt steeds ‘n beroep gedaan op Amerikaanse producers, te weten Gene Rice en na diens overlijden Jo Carrol, eveneens uit Nashville, “Niet omdat je in Holland geen goede producers hebt, maar het is natuurlijk Amerikaanse muziek en zo krijg je toch advies met raad en daad van vakmensen die er dagelijks mee te maken hebben,” aldus Kees.
Ook je uitspraak en accenten vind ik super belangrijk en met Gene en Jo konden we ook een beroep doen op Nashville-sessiemuzikanten zoals Glen Duncan (fiddle), The Cates (backing vocals) en anderen met wie ook een leuke vriendschap is ontstaan.

Songwriting…

Gewoon omdat ik het leuk Vind om mijn

gedachten zo af en toe eens op papier te zetten, over gewone alledaagse dingen en soms over mensen die ik bewonder (“The Day El Paso Died”, Marty Robbins),” aldus Kees over zijn songschrijverij, “en gelukkig heb ik daarbij hulp van Jo voor de uitwerking en ideeën.

Radio…

Helaas, met het verdwijnen van Country FM, maar ook NCRV’s Country Style, Tros Country en KRO’s Country Time, ontbreekt nu alle aandacht op nationaal niveau voor het vaderlands product.
Gelukkig geven lokale en regionale zenders countrymuziek nog een beetje Airplay, I anders konden ze het helemaal vergeten.
Vreemd eigenlijk als je bedenkt dat 10 jaar geleden het Nederlandse repertoire nog werd verguisd, waar nu hele volksstammen mee weglopen.
Dankzij programma’s als bijv. Idols worden idolen gemaakt die nog nooit een versterker gesjouwd hebben, laat staan een zaal vol publiek kunnen vermaken zonder hulp van soundmachines, rook en lichteffecten…
Commercie maakt veel kapot, echter het fanatisme van de echte country purist zal blijven.

Buitenland…

Silkeborg in Denemarken verwelkomde WVR met een staande ovatie en laste voor de band op verzoek van het publiek een dag later een extra optreden in. Ook Zwitserland applaudisseerde samen met Duitsland verschillende keren voor WVR.
Een verzoek vanuit Canada was gezien de reis etc. ’n stuk lastiger, echter daar zong Kees in het Pilar Inn Niagara Falls met de orkestband, evenals in Nashville

Awards…

Naast eerdergenoemde ECMA-award kreeg WVR de Gram Award toegekend; als één van de eersten als mees belovende act en later in 1985, 1986 én 1987 groep van het jaar, alsook in 1985 CD van het jaar voor “Deep River”, gekozen door de lezers van CG en leden van de DCMA.
Tevens wordt WVR opgenomen in het geschiedenishandboek voor de basisvorming voor Mavo/Havo/VWO van Malmberg (blz. 91) met een interview over countrymusic

En verder… 

Bood WVR onderdak aan bijv. leadgitarist Wim v/d Vliert, nu lid van COD , ook hulp aan Waylon Young bij de opnamen en begeleiding van CD’S etc.; schrijver Hank Hillman + (“Shalala I Need You”, Shuffles) en Arie de Voght (Tumbleweeds).

In 46 jaar WVR vonden er natuurlijk wisselingen plaats in de bezetting.
Steeds echter bleef de band de pure country sound trouw en steeds weer was kwaliteit een belangrijk uitgangspunt.
Ook vriendschap staat hoog in het vaandel.
Vandaar dat ook met de meeste ex-leden nog steeds een goed contact is.

Toekomst…

We gaan gewoon door, ondanks het feit dat het momenteel rustig is in de muziek business,” aldus Kees, ‘tenslotte hebben we nu een geweldige bezetting, waardoor elke

repetitie al een feest is en ach, het aantal optredens is iets minder, maar daardoor komen er per keer ook meer mensen en is ons repertoire steeds weer een surprise.

Bezetting…

Zang / slaggitaar/mondharmonica Kees van der Loo
Zang en slaggitaar Remon van den Hout
Zang en basgitaar Bart Roeters
Drums Bennie van de Berg
Steelgitaar/Leadgitaar Henri Versfeld
Piano en Accordeon Geert de Ruiter     

Techniek Prima geluid Geert v/d Loo

Discografie…

1979 “Songs We Like” cassette
1984 “The Way We Are” LP
1989 “The Way We Are” CD
1991 “West Virginian Railroad” CD
1992 “Diana” single
1992 “Deep River” CD
1992 “Silver Bells” Kerst CD
1993 “Dance The Last Dance ” CD
1995 “Dixie Highway” CD
1996 “Family Fair” CD
1998 “Deep In The Country” CD
1999 “The Essential” CD

Bron: Keep it Country & Orthinon

Agenda

Agenda

Wij hebben nog diverse boekingen staan maar i.v.m. de Corona vermelden we deze nog niet.
Zodra er weer wat open gaat zullen wij onze agenda in alle media weer vermelden.

Foto's

Video's

Beautiful Texas Sunshine
West Virginian Railroad
Optreden live in Wijk en Aalburg 2020
Nieuwe Bezetting

West Virginian Railroad
Union mare and confederate grey” [1985]Van de LP “The way we were [1985]”.

The Day El Paso Died
West Virginian Railroad
40 Years Anniversary
West Virginian Railroad

 

No Fun To Be Alone San Antone” 
West Virginian Railroad
Optreden live in Wijk en Aalburg 2020
Nieuwe Bezetting

West Virginian Railroad
Lonesome on’ry and mean
Wijk en Aalburg 2020 Live opname
Nieuwe bezetting 

The bottle let me down” 
West Virginian Railroad live vanuit vestingstad Heusden . 30 april2017

 

Cd's

1989 “The Way We Are” CD

01 ‘Tonight the bottle let me down’
02 ‘First of the last’
03 ‘Who were you thinkin of’
04 ‘Union Mare & Confederate grey’
05 ‘When I love you the most’
06 ‘The monkey’
07 ‘Ill take the blame’
08 ‘Like to stay, alone’
09 ‘After the storm’
10 ‘Silver dish café’
11 ‘When my bleu moon turns to gold’
12 ‘My Oklahoma’
13 ‘Lay down beside me’
14 ‘Ride on cowboy

CD “The way we are”
Prijs: €10,00 excl. Verzendkosten
CD is te bestellen bij Kees van der Loo
Email:
cees.van.der.loo@gmail.com

1991 “West Virginian Railroad” CD

01 ‘Pride’
02 ‘Shackles and chains’
03 ‘She reminds me of you’
04 ‘I’m gonna love you’
05 ‘I’ll go back to her’
06 ‘Diane’
07 ‘W.G.’
08 ‘Givin’ up so easily’
09 ‘Old loves never die’
10 ‘I think they call it homesick’
11 ‘A future love song’
12 ‘You’re the only one’

CD “West Virginian Railroad”
Prijs: €10,00 excl. Verzendkosten
CD is te bestellen bij Kees van der Loo
Email:
cees.van.der.loo@gmail.com

1992 “Deep River” CD

01 ‘Deep river’
02 ‘My little village’
03 ‘Bad news came too late’
04 ‘Try to cry your memory away’
05 ‘Remember me the way I am’
06 ‘Poison love’
07 ‘My livin’ to do’
08 ‘Uncle Sam’
09 ‘The day El Paso died’
10 ‘Heartache in high heels’
11 ‘If I’ve hurt you I’m sorry’
12 ‘Don’t go California’

CD “Deep River”
Prijs: €10,00 excl. Verzendkosten
CD is te bestellen bij Kees van der Loo
Email:
cees.van.der.loo@gmail.com

1992 “Silver Bells” Kerst CD

01 ‘Rudolph the red nosed reindeer’
02 ‘Christmas day’
03 ‘I believe in Santa Claus’
04 ‘Like me and you’
05 ‘Silver Bells’
06 ‘Christmas Trail’
07 ‘All I want for Christmas’
08 ‘Christmas eve can kill you’
09 ‘Blue Christmas tree’
10 ‘Blue Christmas’
11 ‘Merry Christmas from our house’
12 ‘Feliz Navidad’

CD “Silver Bells”
Prijs: €10,00 excl. Verzendkosten
CD is te bestellen bij Kees van der Loo
Email:
cees.van.der.loo@gmail.com

 

1993 “Dance The Last Dance” CD

01 ‘Just in case’
02 ‘Alone along the highway’
03 ‘Morning misty blue’
04 ‘Rio Grande’
05 ‘The birds song’
06 ‘Lipton ice tea’
07 ‘Hometown dreams’
08 ‘New flower’
09 ‘Music and the band’
10 ‘Whiskey trip’
11 ‘She’s all over me’
12 ‘Estoy sentado Aqui’
13 ‘Dance the last dance’

CD “Dance The Last Dance
Prijs: €10,00 excl. Verzendkosten
CD is te bestellen bij Kees van der Loo
Email:
cees.van.der.loo@gmail.com

1995 “Dixie Highway” CD

01 ‘Lost in my dreams’
02 ‘Sometimes’
03 ‘Deeper then dixie in love’
04 ‘You’
05 ‘Now i know’
06 ‘Love goes on’
07 ‘If I only had’
08 ‘Don’t tell me you didn’t hang the moon’
09 ‘Tell me I was dreaming’
10 ‘Dixie Highway’
11 ‘If you stay’
12 ‘Alive and well’
13 ‘Girl you thaught me’
14 ‘Thanks Gene’

CD “Dixie Highway”
Prijs: €10,00 excl. Verzendkosten
CD is te bestellen bij Kees van der Loo
Email:
cees.van.der.loo@gmail.com

1996 “Family Fair” CD

01 ‘Blue water’
02 ‘Two long leggs
03 ‘Losing you is new to me’
04 ‘Daddy don’t come home drunk’
05 ‘Family fair’
06 ‘Missing you’
07 ‘If I could bottle this up’
08 ‘What am I doin wrong’
09 ‘Alice’
10 ‘The will to love’
11 ‘The night’
12 ‘His smile’
13 ‘One man band’
14 ‘Here’s the crew’

CD “Family Fair”
Prijs: €10,00 excl. Verzendkosten
CD is te bestellen bij Kees van der Loo
Email
: cees.van.der.loo@gmail.com

1998 “Deep In The Country” CD

01 ‘Deep in the Country’
02 ‘Love them old songs’
03 ‘If my dreams come true’
04 ‘Jane’
05 ‘I’m gonna love again’
06 ‘Tight fitten jeans’
07 ‘There’s just tonight’
08 ‘Wayward thoughts’
09 ‘Whiskey on my mind’
10 ‘Mama by day’
11 ‘What’ll I do with me’
12 ‘Deep in the country (Repr)

CD “Deep In The Country”
Prijs: €10,00 excl. Verzendkosten
CD is te bestellen bij Kees van der Loo
Email:
cees.van.der.loo@gmail.com

1999 “The Essential” CD

01 ‘Deeper then dixie in love’
02 ‘Two long legs’
03 ‘Giving up so easily’
04 ‘Shes’s all over me’
05 ‘Jane’
06 ‘The day El Paso died’
07 ‘Dance the last dance’
08 ‘I like to stay alone’
09 ‘You’
10 ‘Deep river’
11 ‘Family fair’
12 ‘Like me and you’
13 ‘Lost in my dreams’
14 ‘Morning misty blue’
15 ‘Whiskey on my mind’
16 ‘Tell me I was dreaming’
17 ‘My livin’ to do’
18 ‘Heartache in high heels’
19 ‘Estoy’
20 ‘What’ll do with me’

CD “The Essential”
Prijs: €10,00 excl. Verzendkosten
CD is te bestellen bij Kees van der Loo
Email:
cees.van.der.loo@gmail.com

Contact